woensdag 16 juli 2008

Grenzeloos organiseren

Ik heb zojuist een eerste versie geschreven voor een nieuw programma bij de Baak. Over verandering, organisatiekunde en systeemdenken. En wat je daar mee kan in het kader van complexe verander vraagstukken in je organisatie. Dat we allemaal bewust en onbewust deel uit maken van een systeem, maar dat dat systeem -noem het organisatie- aan het veranderen is. Dat er dynamieken zijn die we soms met het blote oog niet zien, maar die vóór dan wel tegen ons kunnen werken in het systeem.

Ook een blog 'Organisatie' van Harry Starren gepost op de weblog van baakblue, Met Andere Ogen. Zal een dezer dagen te lezen zijn. En eerder deze weken meegedacht over het nieuwe thema voor de Dutch Innovation Experience dat 9 oktober weer zal plaatsvinden in Driebergen. En gister als klap op de vuurpijl gesproken met Ron. Over zijn nieuwe boek, maar ook over andere manieren van organiseren. Bijvoorbeeld bij zorginstellingen. Mede gebaseerd op de organisatie inrichting die de Baak gekozen heeft.

Grappig hoe alles soms samenkomt. Alsof het klopt en dat je dat in je hoofd maar ook in je buik voelt en weet. Alsof het 'waar' is -zegt iemand die niet geloofd in waarheid :-)-. En het voelt ook alsof iedereen het met elkaar eens is. Alsof we eenzelfde taak spreken. Met hoofd én hart. En waar het om draait is dan dat er zich iets aan het ontkiemen is. Waar we soms de vinger nog niet op kunnen leggen. Maar het gaat over nieuwe vormen van verbinding, nieuwe vormen van organiseren ook. Het gaat over vrijheid, het inzetten en bundelen van talenten daar waar het nodig is. Grenzeloos ook. Het gaat over andere vormen van organisaties, van mensen en middelen die zich verbinden. Om andere redenen dan voorheen. Antwoorden heb ik ook niet. Zijn er volgens mij ook niet meer. Wel energie en enthousiasme voor het gesprek. Dus: ik hoor het wel!

1 opmerking:

Anoniem zei

ik was op zoek naar een duizend dingen doekje omdat je die helaas nergens meer kunt kopen. Vandaar dat ik hier terechtkwam. Je ziet tegenwoordig alleen nog maar doekjes gemaakt van ouderwetse onderbroeken lijkt het wel :-)